tisdag 6 juni 2017

Behöver vi älta vår historia igen?


Svenska Tornedalingars Riksförbund -Tornionlaaksolaiset (STR-T), Met Nuoret (tornedalingarnas ungdomsförbund) samt Luleå tekniska universitet har fått medel från staten till en förstudie om svenska statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande. Förstudie ska göras av Curt Persson, forskare vid LTU. Övergreppen handlar inte enbart om skallmätningar och rasbiologi, utan även om flera generationers kanststötta identiteter och ett förlorat språk. Vad som definieras som ett övergrepp kan variera, men grunden är att en starkare part gör något mot en svagare part där den svagare känner sig i underläge. Ett tydligt exempel är hela försvenskningsprocessen som vi tornedalingar blev utsatta för.

Jag kommer med spänning följa vad förstudien ska leda till och en inte alltför vild gissning är förstås en offentlig ursäkt från staten. En sanningskommission som utreder vad staten gjort mot oss tornedalingar har ju diskuterats i omgångar. Nu verkar sanningskommissionen, som staten förhoppningsvis skulle tagit initiativet till, "förvandlats" till en förstudie med STR-T som drivande part. Summan som staten beviljat är 130 000 kr. En spottstyver i sammanhanget.

Men behövs det en förstudie? Behöver vi en ursäkt från staten? Ärligt talat tänkte jag först att "Kan vi inte fokusera framåt nu och släppa det som varit? Ska vi älta försvenskningsprocessen om och om igen?" Men jo, jag tror att det behövs. Det är till och med nödvändigt just för att vi ska kunna lyfta blicken och kliva in i framtiden med fräscha ögon. Vi behöver synliggöra vår egen historia. Få det nedskrivet. Once and for all. Då finns den där för kommande generationer och kan öka kunskapen om vår historia samtidigt som vi kan utvecklas i vår identitet, vårt språk, vår kultur.

Bild: Logotyp för Met Nuoret

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar