lördag 10 april 2010

Litterär turism i norr på frammarsch!


Igår och idag (9-10/4) har Littfest pågått i Umeå med föreläsningar, samtal, diskussioner, möten med författare, bokälskare och läsglada. Två fina och inspirerande dagar för alla litteraturälskare! Från festen sändes det live via bloggen och en massa inlägg och rapporter skrevs live. Detta ökar förstås tillgängligheten för alla som inte kan vara på plats eller vill se och lyssna på programpunkter i efterhand. Toppen! Kolla gärna www.littfest.se och bloggen blogg.littfest.se

Jag ansvarade för några programpunkter i förmiddags som handlade om litterär turism i norr. Gunnar Hedman från Författarbyn Hjoggböle (Skellefteå kommun) lockade över 70 personer till salen Rist – fler stolar fick bäras in! Jätteskoj! Från Hjoggböle kommer författare som P O Enquist, Anita och Kurt Salomonsson (P O och Anita satt dessutom i publiken). Gunnar berättade om hur Författarbyn arbetar med att förvalta och utveckla byn till ett litterärt besöksmål. Se gärna www.forfattarbyn.com Tack Gunnar (och Marianne) för ett toppenfint framförande!

Malin Jonsson från Norsjö kommun tog vid efter Gunnar och pratade om hur kommunen och Raggsjö byaförening arbetar för att utveckla Torgny Lindgrens hemby till ett besöksmål för litterärt intresserade. Fantastiskt arbete pågår! Invigningen av bl a utställning, Lindgrens farmors hus (renoveras i sommar), byahuset med kafé, stigar i karaktäreres och/eller förfatatrens fotspår planeras sommaren 2011. Spännande!

Per Larsson från Edelviks folkhögskola (Skellefteå) informerade om en kurs som handlar om att förkovra sig i att jobba som litterär guide. Kursen, som samarrangeras med Medlefors folkhögskola (Skellefteå) och Sverigefinska folkhögskolan (Haparanda), startar i höst. Mer info kommer! Kolla gärna in skolornas hemsidor.

Igår och idag kunde man delta på en litterär vandring i författaren Frida Åslunds fotspår med Jenny Berggren som guide. Ett tjugotal deltagare promenerade runt i Umeå trots att det regnade. Vi fick följa med till 1880-talets Umeå med ångbåtar, bränder och fängelseceller. Vi stannade till vid huset där Frida Åslund bodde och spanade in hos hennes kompis Folke (tillika lillebror till Wilhelm Peterson-Berger). Tack Jenny för en fin tur! (bild)

Sammanfattning: litterära evenemang är inspirerande mötesplatser för alla som på något sätt gillar ord. Mingel, bokprat, bloggande, författarmöten, inspirerande föreläsningar och litterära resor/vandringar. DET ÄR BARA ATT NJUTA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar