fredag 20 januari 2012

Mer kvalitetsfilm för barn, tack!


Idag är det få orter i Norrbotten, ja, rentav i hela Sverige, som visar kvalitetsfilm för barn. På många mindre platser är det Folkets Hus och Parker som driver biograferna och det är ju förstår jättebra, annars skulle många av landets invånare vara utan biograf.  Tyvärr är det så att allt fler biografer enbart visar amerikanska filmer för barn (ja, detta gäller i hög grad även film för vuxna). Självklart kan även amerikanska mainstreamfilmer vara bra, men jag skulle önska att barn fick ett större utbud att välja bland! Tyvärr är det pengarna som styr och SF och Folkets Hus och Parker kör oftast enbart säkra kort (typ Disney). Det är alltid en fara när en form av monopolsituation uppstår. Det är fantastiskt med orter som har mindre biografer, som t ex Folkets bio, med filmer som ej går upp på de stora vita dukarna. Här kan publiken se icke-amerikansk film.

Dessutom tycker jag att det är bra och viktigt att film verkligen börjar ses som en konstart och inte enbart som en kreativ näring. Självklart kan en film ha höga kvaliteter och samtidigt dra in cash. Tänk om mindre orter (det förekommer inte så ofta på större orter heller...) också kunde erbjuda bio i kombination med samtal och diskussioner. Vi är skyldiga att lära våra barn att tänka kritiskt och inte enbart matas med Lejonkungen och Bilar m m.

Just nu pågår en digitaliseringsprocess i hela landet och det är mycket viktigt att biograferna får den nya tekniska utrustningen för att kunna visa film i framtiden (med framtiden menar jag den närmsta framtiden ). Förutom att satsa på teknik är min förhoppning och önskan att barn får ta del av kvalitetsfilm och att Sverige satsar mer på barnfilm! 

4 kommentarer:

  1. Självklart är film konst och en kulturverksamhet lika viktig som musik, bild oc form, teater, böcker etc. Fram för mer Bio kontrast och filmklubbar för både barn och vuxna. Biograferna ska vara samhällets lägereldar, där man samlas, upplever och träffar varandra! Det är god kultutpolitik att låta dem bli det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väl talat! Biografer har verkligen potential att bli kulturcentra i likhet med bibliotek. På en del orter är ju bibliotek och biograf i nära anslutning till varandra. Tänk vilken potential om fler biografer dessutom börjar sända teater, opera m m digitalt. Skulle betyda jättemycket, inte minst på mindre orter.

      Radera
  2. Och film på andra språk än svenska och de sk "skolspråken" behövs!

    SvaraRadera
  3. Gunilla, det är förstås jätteviktigt! Dessutom har jag, som du vet ;-), en förkärlek för nationella minoritetsspråk.

    SvaraRadera