tisdag 25 oktober 2011

Tankar om en bokhandel




Jag tycker alla kommuner ska ha en bokhandel. Det är en rättighet att kunna strosa runt bland nya fräscha böcker och bli inspirerad av spännande och vackra bokomslag. Självklart är bibliotek än viktigare; här kan vi låna böcker kostnadsfritt och alla har samma rättigheter. På biblioteken finns även musik, filmer, tidningar, tidskrifter och ibland erbjuds andra aktiviteter som författarbesök och sagostunder. Boklådor kompletterar biblioteken. Ibland vill man helt enkelt köpa en bok.

Idag har "fysiska" boklådor stenhård konkurrens av nätbokhandeln. Det gäller priser, leveranstider och utbud. Så what's the point i att ha och driva en "vanlig" bokhandel? Jag tror inte det går att enbart ha böcker och eventuell annan media till försäljning. Man måste erbjuda paketerade upplevelser i form av läsecirklar, författarbesök, bokdejting, tävlingar, litterära resor, vip-dagar/kvällar, boktips, litterära mötesplatser och framför allt kompetens. Det har inte en nätbokhandel. Ett komplement kan också vara att upplåta en del av bokhandeln till ett antikvariat.

Jag besökte en av Norrbottens boklådor i lördags och blev besviken. Självklart utgick jag ifrån att årets Augustprisnomineringar skulle finnas framplockade på ett bord. Augustpriset är trots allt en stor svensk litterär utmärkelse och att bli nominerad är viktigt. Tyvärr sa bokhandlaren att de bara köper in inbundna böcker på efterfrågan! "Det är ändå ingen som köper inbundna titlar här. Det är bara pocket som går åt och då mest deckare. Folk är väl inte så belästa här!" Men vad är detta?? Vad är det för syn på folk? Jag tycker det är en tragisk ingång för en bokhandlare. Hur kan man tro att nya kunder ska hitta till litteraturen om man inte ens köper in bra litteratur? (jo, det fanns några bra titlar också...) Jag talade med stora bokstäver och påpekade att de ju inte ens skyltade med Nobelpristagaren Tomas Tranströmers litteratur i skyltfönstret. Bokhandeln hade köpt in Herta Muller ett tidigare år och ingen hade köpt. Alltså var det ingen ide att köpa in någon annan pristagare heller! I skyltfönstret ser jag kokböcker och någon deckare. Jättebra, men kanske hade det inspirerat någon att kliva in i bokhandeln och köpa en Tranströmer eller en av de nominerade till Augustpriset om man åtminstone sett några av böckerna i fönstret! Personalen påpekar vidare att de inte kan konkurrera med nätbokhandeln. Nej, och absolut inte med ovan beskrivna attityd! Skärpes!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar