torsdag 22 december 2011

Tomten har aldrig bott på Luppioberget eller Hur ska Luppioberget utvecklas?

Luppioberget ligger ungefär två mil söder om Övertorneå centrum och har under årens lopp varit ett besöksmål med olika grad av attraktionskraft. Den mesta dragningskraften har alltid utsikten stått för samt de speciella grottformationerna formade under istiden. När pappa var ung var det fullt med folk och rörelse på sommaren. Inte minst lockade dansbanan. När jag var barn och ungdom fanns ett kafé och ibland, beroende på ägaren just då, möjlighet att köpa mat. 

Ett tag fanns en ambition att verkligen lansera Luppioberget som tomtens riktiga hemvist, men planerna krympte till kafeet "Tomtemors kaffestuga" och tomtegrotta. Så här i efterhand hade det ju varit fantastiskt (eller?) om berget hade blivit det tomteland som Rovaniemi är i dag, men satsningarna i Övertorneå var alldeles för små och beige. Och ärligt talat så är det ju mer troligt att tomten bor längre norrut, eller hur?

De senaste åren har det knappt varit någon aktivitet alls på berget och förra året revs kaffestugan utan att någon ny byggdes. Nu pågår förändringar på berget genom att en tornedalsgård flyttas upp i vinter och den branta vägen renoveras. Ett tag fanns stora planer på en amfiteater (som jag fattat det), men det blev inte något av det. Det är ju bra att det händer något nu, men vad är det som ska locka folk att komma? Räcker det med bara ett kafé, om än en ny? Blir det någon ny dansbana? Kommer utsiktstornet att få ett ansiktslyft? Hur ska denna "nya" satsning marknadsföras? Vilken är den primära målgruppen? Det är väl i alla fall hög tid att avskaffa tomtetemat? 

Jag tror att platsen är ett bra utflyktsmål för barnfamiljer och därför vore det viktigt att nyttja de spännande grottorna och utveckla den speciella miljön med utmanande aktiviteter. En annan målgrupp är de personer, som min pappa, som har nostalgiska minnen förknippade med platsen. Jag hoppas att kaféet/ restaurangen kommer servera tornedalska delikatesser.

Jag inser att miljön är svåråtkomlig vintertid på grund av den branta vägen och knivigheten att ta sig till grottorna, men vore det inte jättefint med julaktiviteter på berget? Tänk vad mysigt det skulle vara att äta julbord och besöka grottor med hantverksverkstäder av olika slag. Eller ha höstaktiviteter? Att se alla höstfärger från utsiktstornet är helt fantastiskt! Utsikt och höstmarknad, t ex. Sedan vore det ju önskvärt att ha teaterföreställningar, berättarföreställningar, författarbesök, fotoutställningar, konserter m m ute i naturen, inne i grottorna eller i tornedalsgården. Folk vill ha upplevelser och det gäller att paketera dessa på ett attraktivt och kvalitetsmässigt sätt! Det är viktigt med ett helhetsgrepp om Luppioberget ska blir nåt, tror jag. Dessutom gäller det att se möjligheter till samspel med andra kulturmiljöer i kommunen. 
-----------------

Med detta inlägg vill jag önska alla mina läsare en riktigt God Jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar