onsdag 7 mars 2012

Roman om Sankta Lucia


Jag har ett intresse av att läsa om legender, helgon och personer som funnits i vår historia. Denna gång läste jag Agneta Sjödins bok om Sankta Lucia, Ett ljus i mörkret. Det är inte så viktigt om man tror att personen existerat eller ej. Historierna är ofta fascinerande och intressanta. Nu ska direkt sägas att Sjödins böcker är av journalistisk karaktär och därmed inte en särskilt stor litterär upplevelse, utan det som bär är just berättelsen om en fascinerande person. Sjödin har en varm berättarglädje som hon ska ha cred för. 

I romanen Ett ljus i mörkret får läsaren följa den vackra flickan Lucia från Syracusa och hennes mod och styrka; hennes vilja och hennes handlingar för att förbättra för samhällets svaga, inte minst för utsatta flickor. Hennes och hennes föräldrars mod att verkligen visa på alla människors lika värde när de ger friheten åter åt slavarna Tobuk och Nomi. De kristna kring 300-talet är förföljda och hotas ständigt av att dödas. Lucia träffar pojken Immanuel och blir förälskad, men naturligtvis är deras kärlek omöjlig...

Visst hade boken fått ett helt annat djup om Sjödin grävt lite mer och problematiserat Lucias känslor och tankar. Självklart måste flickan Lucia känt rädsla och tveksamhet, konstigt vore det väl annars! Nu blir boken lite "väl mycket helgon" från början till slut...

Nåväl, det jag vill säga är att det är spännande att läsa om legender, personer, helgon som på ett eller annat sätt har koppling till vår vardag. Vi firar ju trots allt lucia en gång om året. Vad som är sant och inte i Sjödins bok är inte så viktigt.

Kanske kan boken fungera som ett inslag i högstadiet och/eller på gymnasiet när eleverna läser historia, religion eller om våra traditioner? En fråga att diskutera är förstås just detta med Lucias känslor och tankar.

Andra tips på böcker av detta slag är Jonas Gardells Om Jesus och Birgitta och Katarina av Alexandra Coelho Ahndoril. En mycket intressant roman om den heliga Birgitta och hennes relation till dottern Katarina. Läs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar