onsdag 21 mars 2012

Vad är egentligen demokrati? Lever vi i Sverige i en demokrati?

Idag hade jag ett sånt där gott samtal av mer filosofisk och övergripande karaktär. Vi diskuterade bland annat demokrati.

I Nationalencyklopedin står det "demokrati´ (grekiska dēmokrati´a 'folkvälde', av demo- och efterleden -krati´a '-välde', av krate´ō 'härska') har den språkliga betydelsen folkmakt eller folkstyre. Vad detta skall innebära råder det delade meningar om särskilt som demokratin, liksom de flesta andra samhällsföreteelser, befinner sig i ständig förändring."

Det är lätt att utgå ifrån en själv och det samhälle jag lever i, men vad är det som säger att det är den enda och bästa lösningen? Hur definierar jag demokratin? Ja, för mig är det t ex att vi har rätt att rösta och uttrycka våra åsikter fritt. Vi har diskrimineringsombudsmannen som ska hjälpa till vid oegentligheter när det gäller religion, sexuell läggning, ålder, kön, etnicitet. 

Men lever vi egentligen i en demokrati? Är det ok att vara som man vill? Är det ok att säga vad man tycker? Nej, inte utan konsekvenser (i alla fall i flera fall). Hur många anställda har inte fått avgå om han/hon påpekat fel på arbetsplatsen? Hur är det att leva som öppet homosexuell? Som muslim? 

Är det verkligen så att t ex en tonårstjej med alla krav, på inte minst utseende, är mer fri än en tonårstjej i niqab? Visar vi en bild med dessa två unga kvinnor och frågar x antal personer får vi säkert helt olika svar beroende på vem och var i världen vi ställer frågan. 

Ett annat perspektiv: Nu ska ju alla mail, sms och telefonsamtal inom Europa lagras i sex månader för att polis, underrättelsetjänst ska kunna förebygga, spåra och lösa brott. Är detta demokrati? Man kan ju tycka det eftersom det är politiskt framröstat, men å andra sidan är ju alla ungdomsförbund emot lagförslaget. Är vi fria när vi hela tiden är övervakade?

En tredje tanke: I en rad läsvaneundersökningar framkommer att läsförståelsen bland barn och unga sjunker kraftigt. Detta är mycket allvarligt eftersom dessa barn och senare vuxna har svårt att ta till sig längre texter. Sms och statusuppdateringar på Facebook är ofta mycket korta. Allt ska ske snabbt i vårt samhälle och det finns allt mindre tid att ägna sig åt en sak en längre tid. Se bara på samhällsprogrammen på TV. För inte alltför många år sedan kunde ett program debattera ett ämne i 60 minuter. Idag ska ett flertal ämnen behandlas på en halvtimme. Jag upplever att det kritiska tänkandet blir allt svagare i samhället. Om jag drar detta till sin spets kan jag undra hur det demokratiska samhället kommer att se ut utan det kritiska tänkandet. Vad avgör att man röstar på ett visst parti? Är det en häftig och slagkraftig marknadsföringskampanj eller har vi tid att sätta oss i vad vi egentligen röstar på?  En politiker utan kritiskt tänkande är mycket allvarligt. Det verkar som att det är viktigare hur något sägs än vad som sägs. 

Är vi verkligen säkra på att vi lever i en demokrati och att vår form av demokrati är den bästa?

2 kommentarer:

  1. Civilkurage står inte högt i kurs, precis som du skriver. Om fler vågade ställa upp och säga ifrån genom att organisera sig och vara aktiva, så blev effekten att individen inte behöver stå för hela risken. Är man kritisk och ifrågasätter kallas man negativ och bakåtsträvare! Fast det är tvärtom, man vill förstå hela bilden och granska fler infallsvinklar.Snuttifieringen bidrar till att vi idag saknar information (!)för en djupare förståelse för sakernas tillstånd.
    Men förväxla inte frihet med demokrati. Frihet för alla att göra precis vad dom har lust till är ju anarki. Demokrati innebär med automatik inskränkningar i den individuella friheten - för allas bästa. Ibland gillar vi inte besluten, men det är priset för demokratin. Något bättre har mänskligheten inte uppfunnit än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barbro, du har helt rätt. Det är en skillnad mellan demokrati och frihet, även om de är förknippade med varandra.

      Radera