torsdag 10 december 2009

Nobelpristagaren Selma Lagerlöf är kraft


Selma Lagerlöf (1858-1940) är en av mina absoluta favoritförfattare. Hon var en otrolig berättare, människa och kvinna som verkade i en manlig värld och kämpade för kvinnors rätt. Lagerlöf utbildade sig till lärare, försörjde sig sedan som författare och köpte tillbaka Mårbacka där hon drev all verksamhet med bestämd och fast hand. Förutom kvinnofrågor var hon på olika sätt engagerad i fredsfrågor.

Hennes texter är fullkomligt magiska med vargar, skogar, vintrar och myter. Men hon använder sig också av humor och vardag. Hon beskriver Jerusalem och Värmland. Inre och yttre landskap. Verklighet och magi – ofta i en härlig förening. Karaktärerna är levande och komplicerade, miljöerna fascinerande och historierna genomtänkta och väl uppbyggda. Selma Lagerlöf var verkligen mycket mer än en ”sagotant”. Hon var en driven företagare, ett språkrör för kvinnor, en världsvan resenär, en samhällskritiker och en mycket ansedd och uppskattad person även utanför Sveriges gränser. Ibland tror jag vi i Sverige inte riktigt förstår HUR stor hon faktiskt är/var. Redan på sin tid var hon mycket känd – och det utan att TV och Internet kablade ut en massa nyheter. Folk kom i stora skaror till Mårbacka för att få en skymt av den kända författaren.

För exakt 100 år sedan mottog Selma Lagerlöf nobelpriset i litteratur och 1914 valdes hon som den första kvinnan in i Svenska Akademien.

Selma Lagerlöf är kraft.

Några av författarens verk (varav flera är dramatiserade och filmatiserade):

1891 Gösta Berglings saga
1897 Antikrists mirakler
1899 En herrgårdssägen
1901 Jerusalem 1
1902 Jerusalem 2
1904 Herr Arnes penningar, Kristuslegender
1906-07 Nils Holgerssons underbara resa
1911 Liljecronas hem
1912 Körkarlen
1914 Kejsaren av Portugallien
1925 Löwensköldska ringen, Charlotte Löwensköld
1928 Anna Svärd

Läs gärna också böcker om Selma Lagerlöf! Du kan också gå med i Selma Lagerlöf-sällskapet, www.selmalagerlof.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar