fredag 18 mars 2011

Gungstolen från Liviöjärvi


Alla tornedalingar och kanske till och med norrbottningar har någon gång ägt eller åtminstone suttit i en gungstol modell "Liviöjärvi". I mitt barndomshem har vi fortfarande samma gungstol som när jag var liten. Den har målats om i omgångar, men annars är det samma stol med samma sköna schvung. Det finns inga bättre gungstolar! Skön att sitta i, bra gung och snygg.

En gungstol från Liviöjärvi i Norrbotten är gjord helt i trä. Varje fog är unik från stol till stol. Det hänger på snickaren att rätt passa in speciellt ryggstödets svarvade pinnar, så att ryggstödet får rätt lutning.

En modell av den klassiska gungstolen kom till byn Liviöjärvi i Pajala kommun på 1930-talet. Sten Lundholm, far till nuvarande tillverkaren Rudolf Lundholm, tillsammans med kollegan Nils Nilsson köpte en svartmålad gungstol med gulddekor på postorder från dåvarande Åhléns & Holm. För 40 riksdaler levererades gungstolen till Pajala busstation. Stolen kom från ett snickeri i Småland. På 1950-talet startade Sten och Nils egen tillverkning av denna modell. Stolen blev nu smalare, mindre, nättare.

Äger du ingen gungstol från Liviöjärvi är det kanske något att önska sig i present?

1 kommentar:

  1. Hi there-

    I am in Maine North America and am looking for plans to make a Gungstol?

    SvaraRadera