söndag 3 april 2011

Temple Grandin - en film som berör


Igår, lördagen 2/4, gick den biografiska filmen Temple Grandin på SVT 1. Filmen från 2010 är regisserad av Mick Jackson. Claire Danes innehar huvudrollen som Temple Grandin, en högfungerande autistisk kvinna som revolutionerade det mänskliga hanterandet av boskap på rancher och i slakterier i USA.

Tittaren får följa Temple från det att hon är en liten flicka till en vuxen kvinna. Vi rör oss på 1950-talet och framåt. Temples historia berättas i återblickar varvat med nutid och vi får även se bilder som illustrerar hennes sätt att se på världen. Temple har en extrem begåvning att tänka i bilder och länka samman dem till helheter. Hon har en rad symptom typiska för personer med autism (och Aspergers syndrom som tillhör autismspektrat): mycket svårt att läsa andra människor och sociala situationer, tolkar saker bokstavligt, svårt med skämt och ironi, vill ej ha fysisk kontakt, talar monotont.

När Temple är fyra år har hon fortfarande inte börjat tala. Hennes mamma får inte röra i henne och flickan verkar helt i sin egen värld. Läkaren som fastställer diagnosen föreslår att Temple ska institutionaliseras. En trolig orsak till autism, enligt den tidens vetenskap, var att mödrarna orsakat störningen genom att vara kalla och frånvarande! Temples mamma vägrar sätta dottern på någon institution och får henne, genom idogt tränande, att börja tala. Flickan börjar så småningom skolan och intellektuellt går det bra. Det är den sociala biten som är svår och jobbig. Temple får vredesutbrott med jämna mellanrum och detta sätter käppar i hjulet för henne. Till slut klarar hon skolan och börjar studera på college. Sommaren innan har hon tillbringat hos sin moster som har en ranch. Temple finner frid hos djuren och en speciell kontakt uppstår. Hon ”läser av” boskapen på ett mycket begåvat sätt och denna förmåga utvecklar hon sedan genom att studera djurvetenskap. Hon får arbete på en ranch och fortsätter forska om boskap och deras beteende. Temple bygger om ranchen och gör ett slakteri mer humant.

Filmen var mycket bra. Ett fint och känsligt porträtt av Temple samt ett försök att låta oss icke-autister få en inblick i autisters komplicerade och begåvade hjärna. Historien kändes trovärdig med både med- och motgång. Temple har verkligen ingen enkel väg att gå för att bli forskare och nå sina framgångar inom boskapsskötsel. Mobbing, förlöjligande och utanförskap är tyvärr mycket vanligt förekommande i Temples värld. Mamman i filmen har självklart en viktig roll. Hennes kamp för inte minst förståelse är beundransvärd. Filmen väcker tankar om det fantastiska med mångfald och som Temple själv säger: "I'm different, but not less!" Filmen har förstås många likheter med Rain man med Dustin Hoffman och Tom Cruise. Se gärna båda! OBS! Filmen Temple Grandin finns på svtplay ett par dagar till!

Temple Grandin (född den 29 augusti 1947) är en amerikansk forskare inom djurvetenskap. Hon är högfungerande autist och känd för sitt engagemang i djurrättsfrågor och autismfrågor. Grandin är professor vid Colorado State University. År 2009 utsågs hon till agronomie hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet för sitt arbete för att främja djurens välfärd. Temple Grandin har kallats "den akademiska världens mest välkända autistiska forskare". (ur Wikipedia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar