fredag 10 februari 2012

Barentsspektaklet i Kirkenes - en värmande och fantastisk kulturell smältdegel


Jag har precis kommit hem från Kirkenes i Nordnorge där jag bodde i en stuga 500 m från den ryska gränsen. En häftig känsla bara det! Förutom möten om kulturellt samarbete inom Barentsregionen hade jag äran att få delta och uppleva en del av den årliga kulturfestivalen Barentsspektaklet. 

Festivalen invigdes av bl a den norska kulturministern Anniken Huitfeldt och efterföljdes av en visuellt vacker fransk performanceföreställning med namnet Herbert's dream. Där stod vi, hundratals människor från hela Barents men även från en rad andra länder, och värmdes av varandra och de drömliknande ljusfigurerna samt ett fantastiskt fyrverkeri. 

Från torget traskade vi till idrottshallen för att uppleva en konsert av mycket speciellt slag. Temat för festivalen var (och är eftersom spektaklet pågår t o m 12/2) Dare to share och tillika namnet på konserten där musiker från PerSimfAns från Moskva, norska musikkåren från Harstad och Murmansk Filharmoniska Orkester samarbetade. Det speciella var att ingen dirigent fanns på plats och därmed fanns ingen "ledare" för att synka musikerna.
Numret avslutades med att musikerna spelade på orgelpipor från Kirkenes' gamla kyrka.  

Jag hann även uppleva en konstutställning med samtida konstnärer från Norge, Sverige, Sydkorea, Tyskland. Verken var installationer (göra Barentsost med mjölk från alla fyra länderna), en underbar film om en rysk kvinna och hennes barnbarn, ett dataspel inspirerat av Nord- och Sydkorea, och videoverket Angel Soldier där konstnären Lee  Yong-Baek från Seoul har kamoflerat soldaterna i en värld av blommor. Kontrasten blir förstås stor mellan military power och flower power.

Den kanske starkaste upplevelsen var dock unga dragspelare från Nordkorea som bl a spelade den norska popgruppen Ahas hitlåt Take on me. Fantastiska musiker! Självklart frågade vi oss hur dessa hade lyckats komma ut ur Nordkorea? Vill ni lyssna till dessa musiker så finns de på Youtube och där har inslaget blivit en megasuccé.

Huvudarrangörerna (ej att förväxlas med finansiärerna) av Barentsspektaklet är Pikene på broen, en grupp personer som just jobbar med att producera, arrangera och agera curatorer. Kolla gärna in pikene.no och låt er inspireras! De gör ett fantastiskt arbete!

Innan hemförd hann jag dra en repa på marknaden på torget, Barents Bazaar, och inhandla vackra handstickade strumpor och sjalar. För den inre värmen stod alla möten med människorna, kulturupplevelserna som imponerade och överraskade samt all den kraft som finns hos oss i Barents! Jag kommer att återvända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar