söndag 4 september 2011

Konsthall Tornedalen = stark attraktionskraft!


För att en region ska vara attraktiv och locka människor att både bo och besöka krävs förstås flera saker: jobb, boende, bra vård, omsorg och skola. Men det räcker inte. Allt fler undersökningar visar på kulturens och fritidens betydelse. En annan starkt påverkande faktor är mångfalden. Dessa faktorer är också av mycket stor vikt vid företagsetableringar. I Norrbotten finns stora och starka basindustrier vilka förstås är jätteviktiga, men det är inte tillräckligt. Alltför många människor kommer och arbetar under veckorna och reser sedan hem under helger/ledigheter, s k "fly in-fly out". Detta kan tyvärr bli fallet i Pajala och den nya gruvsatsningen. Låt oss hoppas att jag har fel! (Många var det som trodde att IKEA-etableringen i Haparanda skulle öka antalet kommuninvånare, men så blev inte fallet...)

Ett exempel på en kultursatning äger rum i Vitsaniemi i Övertorneå kommun där det pågår ett otroligt spännande projekt, nämligen Konsthall Tornedalen kopplat med ett guesthouse. Initiativtagare och drivande är Gunhild Stensmyr, en återvändare och eldsjäl. Konsthallen, som blir cirka 1.500 kvadratmeter stor, ska rymma tre utställningshallar och målet är att visa de främsta inom samtida, internationell konst. Stensmyrs vision är att satsningen ska bli ett Tornedalens Louisiana. Jag gillar den visionen! Det är framtidstro och framåtanda. Vi behöver mer sådant i Norrbotten och Tornedalen. Konsthallen har redan väckt en del uppmärksamhet i lokala och regionala tidningar, men även i SvD och DN. Nu hoppas jag att alla som har möjlighet stöttar detta projekt! Det kommer att bli fantastiskt och betyda massor för utvecklingen i Tornedalen och länet.

(Bilden ovan från Louisiana i Danmark)

2 kommentarer:

  1. Måste besöka den! Ryktet om den går i södra Sverige. Jag tror på att Norrbotten kommer att bli stort som konstlän och det är underbart med många ingångar.

    SvaraRadera
  2. Ja, Ingrid, om Norrbotten bara vågar satsa så har vi goda chanser att bli Sveriges (kanske Nordens?) konstregion.

    SvaraRadera