fredag 21 januari 2011

Lovikkavanten och en bra slöjdblogg



Mormor stickade underbara lovikkavantar och fortfarande har jag kvar ett par som jag är mycket rädd om. Jag minns hur mormor tog fram ett ljusblått förkläde innan hon kardade vantarna. Ibland fick jag hjälpa till.

Vantarna är ett exempel på den rika handarbetskultur som finns i Tornedalen.

----------------

Lovikkavanten uppfanns av en tillfällighet av en utskälld stickerska, Erika Aittamaa, i Lovikka 1892.

Erikas man arbetade i skogen och familjen var stor och mycket fattig. Erika stickade och försökte sälja sina alster för att bidra med pengar. En gång gjorde hon ett misstag och vantarna blev så tjocka och stela att köparen inte ville ha dem. Erika tvättade och borstade vantarna med en ullkarda för att få dem mjuka. Beställaren blev mycket nöjd och Lovikkavanten var uppfunnen. Vantarna blev omåttligt populära. Erika Aittamaa avled 1952, 86 år gammal. 1961 registrerades lovikkavanten som ett varumärke. 2007 gick Lovikkavanten AB i konkurs.

När man åker genom byn Lovikka i Pajala kommun kan man se en jättevante i ett litet hus vid vägen och även om företaget gått i konkurs fortsätter lovikkavanten att värma våra händer.

Är du intresserad av slöjd kan du kolla in bloggen http://www.365slojd.se/ Här hittar du inspiration och tips på saker du kan göra själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar