tisdag 1 februari 2011

Kalix ny förvaltningskommun för meänkieli


Idag, 1/2-2011, utökas förvaltningskommunerna för meänkieli med Kalix kommun. Sedan tidigare är Kiruna, Gällivare, Pajala, Övertorneå och Haparanda förvaltningskommuner för språket. Som förvaltningsområde har kommunen ett särskilt ansvar för att värna om meänkielis ställning. Detta innebär bland annat att kommunen ska helt eller delvis erbjuda förskoleverksamhet och äldreomsorg på meänkieli. Den enskilde har också rätt att använda meänkieli i kontakter med kommunen i ärenden där den enskilde är part eller ställföreträdare för part.

Den enskilde får, oavsett om han eller hon behärskar svenska, rätt att tala meänkieli vid muntlig förhandling inför domstol i de berörda kommunerna. Den enskilde ska även ha rätt att ge in skriftliga inlagor på meänkieli.

När det gäller förvaltningsmyndigheter ska den enskilde ha rätt att välja meänkieli vid kontakt med myndigheter. Myndigheten ska ge muntliga svar på meänkieli och även i övrigt sträva efter att bemöta den enskilde på det aktuella språket. Enskilda som saknar juridiskt biträde har dessutom rätt att på begäran få en skriftlig översättning av beslut och beslutsmotivering i ärendet på meänkieli.

Sedan är ju frågan om detta verkligen fungerar…Finns det tillräcklig kompetens i dessa kommuner om vilka rättigheter meänkielitalande har? Jag är mycket tveksam. Det viktiga är dock att vi som vill använda språket också gör det och att kommunerna på så sätt förstår behovet.

Mer info om förvaltningskommuner och annat kring minoriteter finns på www.minoritet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar