lördag 12 november 2011

Finlandianominering till Tornedalen


I förrgår blev det klart vilka författare som nominerats till årets stora finska litteraturpris, Finlandiapriset. Till min glädje konstaterar jag att Rosa Liksom, från Ylitornio i Tornedalen (sedan länge boende i Helsingfors), är en av de utvalda med sin roman Hytti nro 6. Känns jättekul! 

Rosa Liksom, född 1958 som Anni Ylävaara, är en mångsidig konstnär. Hon skriver romaner, noveller, serier och jobbar även med foto, bildkonst, film, installationer, teater...Ett av hennes spännande projekt är det s k Burkaprojektet från 2008, se gärna mer på www.rosaliksom.com, med både foto och film. Konstnären har placerat den blåa burkan i den finländska naturen och resultatet är bedårande vackert. Blå burka och vit snö = finska färger, men det finns också andra fantastiska färgkonstellationer. Förutom vackra bilder reflekterar konstnären förstås kring kvinnor och burka.

Liksom skriver på finska, meänkieli och helsingforsslang. Hennes böcker är översatte till nästan 20 språk, dock inte så många verk till svenska.

Finlandiapriset delas ut 1:a december. Spännande!

PS.  Anni Ylävaara tog författarnamnet efter att ha levt en tid i ett svenskspråkigt kollektiv där det vanligast ordet i samtalen var "liksom".

Bilden ovan tagen av Kari Pullinen, kunstikeskus.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar