fredag 4 november 2011

Nationell litteraturutredning, del 1 klar


Litteraturutredningen överlämnade den 28 oktober 2011 ett förslag till regeringen om användningen av medel som avsatts för 2012 för stöd till litteratur och läsfrämjande. Utredningen föreslår att regeringen under 2012 initierar tre olika försöksverksamheter i syfte att främja läsning och öka tillgången till kvalitetslitteratur.

• För att stärka det läsfrämjande arbetet föreslås en miljon kronor till nya former för samarbete mellan folkbiblioteken och det civila samhällets organisationer i det läsfrämjande arbetet. 
• För att stödja den fysiska bokhandeln som förmedlare av kvalitetslitteratur föreslås ett riktat stöd på totalt en miljon kronor för litterära evenemang i bokhandeln. 
• Vidare föreslås ett riktat stöd på totalt en miljon kronor för elektronisk utgivning av tidigare utgivna titlar. Syftet är att främja tillgången till svenskspråkig kvalitetslitteratur på den framväxande e-boksmarknaden.

Från http://www.sou.gov.se/litteratur/rapporter.htm
  ---------------
Nu ska sägas att detta är del 1 av utredningen som presenteras i sin helhet hösten 2012. Några korta reflektioner dristar jag mig ändå att ha. Jag tycker det är spännande med lite ja, modiga förslag. Eller kanske förslagen inte är modiga egentligen utan bara högst tidsenliga. Stöd till läsfrämjande arbete är ju kanske inget oväntat, men naturligtvis mycket viktigt! Dock är jag lite överraskad av det lite mer kommersiella tänket i att stödja boklådor och utgivning av e-böcker.

Ovannämnda tre förslag ska gälla under 2012 till att börja med. Funkar de bra så förlängs åtgärderna. Jag tycker det är bra med stöd till lokala bokhandlare. De fyller en mycket viktig roll och är ett utmärkt komplement till bibliotek. Att stödja utgivning av svenska e-böcker är också viktigt om vi vill vara med i "matchen". Konkurrensen om e-böcker kommer att öka kraftigt och självklart har stora internationella jättar relativt enkelt att tugga sönder den svenska begränsade marknaden.

Tyvärr nämns inget om stöd till litteratur och läsfrämjande åtgärder vad gäller våra nationella minoritetsspråk. Detta är en allvarlig brist, men jag hoppas verkligen att utredningen presenterar förslag kring dessa frågor i september 2012.



 

 

 

2 kommentarer:

  1. Du har så rätt. En bokhandel är så mycket mer än en försäljningsplats för böcker. En bokhandel är en oas för alla som brinner för böcker och läsning. En underbar sådan, där allt kan hända är Partille bokhandel, http://www.partillebokhandel.se/om_oss
    Om e-böcker undrar jag vem som ska ta ansvar för bibliotekens ekonomi, när kostnaderna skenar beroende på avtal som gör att kostnaderna baseras per lån och inte per titel biblioteken köper.

    SvaraRadera
  2. Ja, Partille bokhandel är verkligen toppen! Det finns mycket att fundera kring avtal och upphovsrätter mm gällande e-böcker.

    SvaraRadera