måndag 9 november 2009
Den tornedalska Berlinmuren? - Tornionlaaksolainen Berliinimuuri?
Idag är det 20 år sedan Berlinmuren revs. En mur som naturligtvis aldrig skulle ha funnits. Folket gjorde uppror, rev muren och till slut fick öst ett systemskifte. Detta gällde ju inte bara Tyskland utan andra länder i öst som t ex Rumänien.
Vilka murar finns/har funnits i Tornedalen? Självklart var gränsdragningen 1809 en mur, om än inte bokstavligt talat. 1809 drogs ett streck och folket i Tornedalen tillhörde plötsligt olika länder. Detta har förstås satt spår hos oss, inte minst den s k försvenskningsprocessen där det förbjöds att tala finska (då hette språket ju ej meänkieli)i skolan. Min mormor berättade hur hon och hennes vänner på rasterna smög bakom skolbyggnaden och pratade finska - de kunde ju inget annat språk! Fick läraren höra/se detta så blev de slagna på fingrarna. Helt sjukt! Mormor kunde läsa på svenska men förstod inte vad hon läste.
I 10 år har meänkieli och tornedalingar varit en erkänd minoritet i Sverige. Vad har då hänt? Ja, en del förstås, inte minst har statusen på meänkieli tagit ngr kliv i trappan, även om det tyvärr är få unga som idag använder språket aktivt. Vi har fått ökad självkänsla och vågar sträcka på oss. Vi har fått ngr TV-program och vi har rätt att använda meänkieli i kontakt med myndigheter i fem kommuner, men det har, enligt mig, varit mycket snack men lite verkstad. Inte har myndigheterna kunnat hjälpa till på meänkieli så som jag önskat. Pappa ville t ex ha en blankett på meki, men det var inte möjligt. Inte heller är det en självklarhet att det ens finns ngn på den aktuella myndigheten som talar meänkieli (eller kanske inte vågar tala meänkieli?). Nej, vill staten verkligen ha ett levande Tornedalen och ett levande meänkieli behöver vi cash! Visa att ni menar allvar med er minoritetspolitik.
Min önskelista för den nya minoritetspolitiken:
* meänkieli får ett standardiserat skriftspråk
* anställa ungdomskonsulenter
* meänkieli och den tornedalska kulturen blir ett aktivt ämne i skolan
* fler TV och radio-program för barn och vuxna
* en ofta utkommande tidning på meänkieli
* dagliga TV-nyheter på meänkieli
* aktivt användande av meänkieli i kommuner och inom myndigheter
* ökat antal böcker, teaterföreställningar, filmer, konserter av hög kvalitet på meänkieli = ökat anslag till förlag, teatrar, film- och musikutövare m fl
* medel till kreativa projekt för att stimulera bl a unga att använda meänkieli och känna sig stolta över sina rötter
Detta skulle, anser jag, stärka oss på en rad olika sätt - inte minst att riva muren inom oss så att vi vågar! Vågar tala, vågar ställa krav, vågar sträcka på oss - våga vara oss själva helt enkelt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar