söndag 22 november 2009

Salandereffekten - Salander-effekti


Jag har precis kommit hem från att ha sett filmen Flickan som lekte med elden på bio. Ni vet filmen som bygger på Stieg Larssons (från Västerbotten!) andra bok, av totalt tre st, i Milleniumserien (varför har Larsson tagit med Paolo Roberto???). Jag har läst två av böckerna so far och sett ettan och tvåan på bio.

I Sverige har böckerna sålts i 3, 5 miljoner ex och över 20 miljoner i hela världen. Serien har sålts till 41 länder. Vad beror denna succé på? Visst är böckerna bra och filmerna helt ok, men ändå. Det finns ju andra bra böcker som inte alls blivit lika populära. Beror succén på marknadsföring? På kvalitet? På att målgruppen är relativt bred? Eller är det den mystiska Salander som lockar? Samhällskritiken? Det onda hos människan? Arvstvisten?

Hur som helst har böckerna lockat till läsning, vilket är super. Dock skulle det vara intressant att veta hur många som annars inte brukar läsa som faktiskt nu börjat läsa tack vare Stieg Larssons böcker. Kanske kan man hoppas på en Harry Potter-effekt för vuxna? Ja, det var kanske att ta i, men ni fattar min tanke.

En del tror att om en bok filmatiserats så kommer folk strunta i att läsa dessa, men så är det förstås inte. Böckerna kommer ju före filmen och hängivna fans orkar inte vänta på att filmen ska komma. Köerna ringlade sig ju långa vid varje ny Potter-bok. Film och bok befruktar helt enkelt varandra. Dock undrar jag om filmproducenterna m fl inte tror på sina Milleniumfilmer eftersom alla tre har premiär inom ett år – för att folk inte ska glömma. Det handlar om att få in cash. Så klart innebär detta att kvaliteten inte är lika bra i tvåan som i ettan, tycker jag.

Larsson hade planerat att skriva totalt 10 böcker. Det finns tydligen de som t o m tror att han kan ha blivit mördad (19/11-09, SvD), men är det verkligen någon som tror på den teorin på allvar?

PS. På fredag 27/11 har Luftslottet som sprängdes premiär på bio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar