onsdag 25 november 2009

Julkalender på meänkieli! Joulukalenteri meänkielelä!


Snart är det dags för lucköppning och julkalendern igen. Denna tradition som har över 50 år på nacken. Den första radiojulkalendern sändes 1957 och den första på TV 1960. Alla har vi väl minnen från olika julkalendrar som förgyllt morgnar och/eller kvällar. Minns ngn Julpussar och Stjärnsmällar från 1986? Tyvärr har denna fallit lite i glömska tror jag. Jag var så kääär i pojken Jesper. Det var granar, pyssel, kärlek och snö. För att inte tala om Trolltider, Albert och Herberts jul och Staffan och Bengts julstrul. En hyfsat modern (ok den är från 1999) och bra julkalender tycker jag var Julens hjältar med bl a julhunden, spelad av Jonas Karlsson.

En del kreativa orter bjuder också på julkalender live, t ex i någon stadspark. Ett sådant exempel har ju varit Luleå. Det lockar familjer ut i den friska luften och blir en mysig, gemensam stund. Andra orter har en egen julkalender på webben och/eller en livevariant.

Jag har funderat en del på detta och tycker att ett sätt att väcka/utveckla intresset för meänkieli i juletider vore att ha en julkalender på just meänkieli. Självklart vore det toppen att få ha en produktion i radio och/eller TV, men också live på orterna. Tänk vad skojigt det vore för ett barn att få följa en spännande historia just i sin egen stad/by! Handlingen får gärna utspela sig lokalt också. Självklart kan varje ort göra en egen julkalender, men man kan också tänka sig att tornedalskommunerna tillsammans skriver ett manus. På så vis blir jobbet med just skrivandet inte så betungande. Sedan måste varje ort förstås ha sina egna skådespelare, men man skulle ha ett nätverk och kunna stöta och blöta idéer. Varje avsnitt läggs sedan ut på webben för den som inte kan ta sig till den aktuella platsen fysiskt.

Vad tycker ni? Vore det inte en kul grej? Mitä te uskotta tästä iteasta? Eikö olis hauska?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar